person_outline
search
hrendeitpt
Evo zašto Hrvatska mora što prije izaći iz Europske unije!

Evo zašto Hrvatska mora što prije izaći iz Europske unije!

Hrvatska mora što prije izaći iz Europske unije u koju je ušla, ne voljom većine građana, već prijevarom Vesne Pusić, Jadranke Kosor, Ive Josipovića i drugih veleizdajnika i EU slugana. Ne izađe li što prije doživjeti će sudbinu Grčke. 

Razloga zašto Hrvatska mora izaći iz Europske unije – čijom članicom nikada nije niti trebala postati – ima cijeli niz i oni zaslužuju temeljitu inventuru s kojom se kasni već dugi niz godina.

No kada bi se odgovor na pitanje u naslovu trebalo sažeti u samo jednu rečenicu, ona bi glasila: „Radi toga da joj članstvo u EU do kraja ne upropasti privredu na isti način kao i Grčkoj“. Nakon četvrt stoljeća samostalnosti Hrvatska je toliko nazadovala da joj članstvo u Uniji danas donosi samo štetu a gotovo nikakvu korist.

Uvoz i euro – korijeni grčkog sloma

Prema Michalisu Chrysochoidisu, bivšem grčkom ministru gospodarstva svoju današnju situaciju Grčka može najviše „zahvaliti“ svom ulasku u EU. Kako je iznio u intervjuu u Frankfurter Allgeeine Zeitungu, „ U mojoj mladosti svi smo se morali i te kako truditi da bismo mogli zarađivati od izvoza. A onda smo postali članica EU-a i počeli koristiti njihove fondove. To nam je donijelo katastrofu – mnogi su zatvorili proizvodne pogone i osnovali uvozne firme jer se tako dalo više zarađivati. Do ulaska u EU u Ateni ste mogli naći uvoznu robu u samo jednom jedinom trgovačkom centru. Sada je grčku robu teško pronaći bilo gdje – sve je roba iz uvoza. Konačni udarac zadalo nam je uvođenje eura. Sada su nam ostali samo poljoprivreda i turizam“.

Od članica EU-a, samo Hrvatska uvozi i mlijeko

Bez izlaska iz EU-a Hrvatska bi lako mogla doživjeti sudbinu Grčke: kada male države s otvorenom ekonomijama – ali slabim institucijama i niskom produktivnošću rada – postanu dio velikog jedinstvenog tržišta, one su jednostavno „osuđene“ na uvoz iz onih država u kojima je produktivnost rada nekoliko puta veća.Ne samo automobila i razne tehničke robe nego, na primjer, čak i mlijeka (koje u Uniji uvozi samo Hrvatska); voća (kojeg je Hrvatska u 2015. godini uvezla za 169 milijuna dolara, a izvezla jedva tridesetak); povrća itd…. Gordana Deranja, predsjednica HUP-a je situaciju u kojoj se nalazi Hrvatska sažela u jednu jedinu rečenicu: „Ne mrdamo od dna“.

Njenu opservaciju potvrđuju statistike Eurostata po kojima je rast BDP-a po stanovniku u Hrvatskoj od 2005. do 2016. bio u vrlo blagom padu, a ove se godine u tome izjednačila s Rumunjskom. Međutim, niti ova porazna statistika u Hrvatskoj nije izazvala nikakve službene komentare, a niti u EU. Mnogima je neshvatljivo da šuti čak i Komisija EU-a koja bi jednostavno morala reagirati kada država članica godinama ne pokazuje nikakav napredak ili čak nazaduje. No, to i te kako opažaju drugi: kako je nedavno iznio Financial Times (Balkan states’ economies go backwards) većina novih država na teritoriju bivše SFRJ danas ima niži kreditni rejting od onog u trenutku osamostaljenja.U takvim uvjetima govoriti o takozvanom „monetarnom suverenitetu“ i ulozi središnje banke u njegovom ostvarivanju – kako se to uporno već više od dvije godine čini u Hrvatskoj – postaje tragikomično.

Hrvatska na tzv. infografu „indeksa beznačajnosti“

Danas (još) nitko ne povlači paralele između Hrvatske i Mongolije. No o ekonomskom položaju Hrvatske najviše govori tzv. „indeks beznačajnosti“; odnosno izvoz industrijskih proizvoda u Njemačku izražen kao postotak BDP-a. Kako je vidljivo iz tog infografa, kod Hrvatske je taj postotak najniži u Europi, svega 1,7. Na drugom mjestu je Latvija (1,9%), a treće mjesto dijele Srbija i Estonija s 2,1%.Goleme razlike koje demonstrira ovaj indeks najbolje ilustriraju primjeri Češke (18,2%) – dakle više nego deset puta u odnosu na Hrvatsku; Mađarske (15,4%); ili Slovenije (9,2%).

Hrvatska jedina država u EU uvozi mlijeko!?

Poljoprivreda je također u lošem stanju: ne samo što Hrvatska jedina u EU-u uvozi mlijeko, već su, prema analizama zadnje studije Svjetske banke njene subvencije poljoprivredi u odnosu na BDP najviše u EU-u, dok su prinosi jedva 20% prosjeka; i to uz daleko veća ulaganja. Budući da će takva situacija potrajati najmanje još koju godinu, jedina „šansa“ za Hrvatsku da se opet nađe ispred Srbije jest da Srbija bude primljena u EU jer će joj to brzo unazaditi privredu jednako kao i Hrvatskoj.

A sad će i turizam stradati

Ekonomsko nazadovanje Hrvatske dovelo je već do toga da se njen prihod od turizma počeo približavati vrijednosti cjelokupnog izvoza (po podacima COMTRADE-a 12,8 milijardi eura u 2015. godini). No, turizam se nije razvio i postao toliko značajan jer se to htjelo i planiralo, nego zahvaljujući vanjskim faktorima; a najviše tome da se sve ostalo srozalo ili propalo. Međutim, poreznom reformom odnosno PDV-om od 25% turizmu je nanesen udarac od kojeg će se teško oporaviti. 

Primjeri Grčke i Hrvatske – danas dviju ekonomski najslabijih država u Europskoj uniji – plastično ilustriraju još jedan „teoretski“ razlog zašto obje moraju izaći iz EU-a: kada su u razlike u ekonomskoj snazi i razvijenosti prevelike svaka asocijacija brzo se pretvori u eksploataciju za najslabije članove – čak i uz najbolje namjere. Poput drugih država jugoistočne Europe, Hrvatska još uvijek plaća golemu cijenu zablude da članstvo automatski podrazumijeva integraciju. Ona je za Hrvatsku toliko visoka jer još uvijek ne postoji spoznaja da se Hrvatska, bez obzira koliko godina će biti njena članica, u Europsku uniju neće nikada integrirati.

Hrvatska mora što prije izaći iz Europske unije u koju je ušla ne voljom većine građana, već prijevarom naših političara, Vesne Pusić, Jadranke Kosor, Ive Josipovića i drugih veleizdajnika koji se enormno bogate, a sve veći broj građana je u blokadama i ovrhama!

Ima li tu logike?

Izvor: Dragan TOMAŠEVSKI / Dnevno.hr

Čitajte nas i komentirajte na našoj Facebook stranici:

https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi/?ref=page_internal

Last modified on Wednesday, 06 July 2022 13:22
(16 votes)

Donirajte

Amount: