person_outline
search
hrendeitpt
  • Posted
  • Read 15925 times

Plenkoviću, prestanite lagati i obmanjivati hrvatski narod! Od 47 zemalja samo su 24 ratificirale Istanbulsku konvenciju koja je nadnacionalna. Idemo na referendum!

Države koje ratificiraju Konvenciju podložne su kontroli međunarodne skupine pod nazivom GREVIO koja nadzire provedbu Konvencije, osobito na području državnih javnih politika (školstvo, mediji, antidiskriminacijska politika...)

Plenković laže i zamajava HDZ-ove zastupnike 

Predsjednik vlade Andrej Plenković izjavio je u Stonu da nema potrebe za raspisivanjem referenduma unutar HDZ-a u vezi s Istanbulskom konvencijom (IK). Rekao je:

'Bitni smisao te konvencije Vijeća Europe je zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji. Dakle, to je temeljno. Ponavljam još jednom, smisao konvencije Vijeća Europe je zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji i trebamo otkloniti sve ove teme koje su u eteru, a ne stoje. Nema nikakvog učinka te konvencije u smislu da se u naš pravni poredak uvodi treći spol, u smislu da se priznaju istospolni brakovi, u smislu da u našem obrazovnom sustavu u nastavnim programima moramo imati homoseksualne sadržaje ili nešto tako.

20180317 180451

To su sve netočnosti i nema nikakve pravne obveze koju bi Hrvatska u vezi tim preuzimala. Postoji strah "od nadzornog tijela jedne konvencije koja se zove GREVIO", no veliki broj ključnih, najvažnijih konvencija Vijeća Europe ima nadzorna tijela. U krajnjoj liniji, Europski sud za ljudska prava je sud, ali je također nadzor provedbe konvencija borbe protiv korupcije, torture, nehumanog i ponižavajućeg ponašanja. Imamo takvih tijela koliko hoćete, Hrvatska je stranka tih konvencija i nitko se ne uzrujava. Što se tiče samog pojma "roda" ili "rodnog identiteta" on postoji u našem sustavu već desetak godina i ne vidim što bi "to dodatno mogla isproblematizirati jedna konvencija čija je svrha duboko kršćanska."

20180317 181948

Svatko normalan i moralan u HDZ-u otkazati će poslušnost Plenkoviću koji iz samo njemu poznatih razloga uporno gura ovu sotonsku konvenciju 

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/maletic-ratifikacija-istanbulske-konvencije-nije-bila-dio-izbornog-programa-hdz-a-niti-izborno-obecanje-1144404/

Što je to Istanbulska konvencija?

Istanbulska konvencija je skraćeni naziv za Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Vijeće Europe prihvatilo ju je 11. svibnja 2011. u Istanbulu. Ona ima status međunarodnog ugovora i time je pravno jača od nacionalnih zakona. Države koje ju ratificiraju trebaju svoje ostale zakone podrediti i prilagoditi zahtjevima Konvencije.

Države koje ratificiraju Konvenciju podložne su kontroli međunarodne skupine pod nazivom GREVIO koja nadzire provedbu Konvencije, osobito na području državnih javnih politika (školstvo, mediji, antidiskriminacijska politika…). Dokaz da premijer laže!

U ovih šest godina postojanja, Konvenciju su ratificirale svega 24 zemlje od ukupno 47 zemalja članica Vijeća Europe, odnosno 14 od ukupno 28 članica Europske unije. Prema najavama, Hrvatski sabor bi trebao uskoro odlučivati o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Na javnoj raspravi o Prijedlogu zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije (provedenoj na Vladinoj stranici e-Savjetovanja u srpnju 2017.) od ukupno 300-njak sudionika javne rasprave njih 4/5 (80%) je izrazilo protivljenje prihvaćanju Konvencije.

Građanska inicijativa: Idemo na referendum!

''Vjerujemo da je već svima jasno da oni koji se protive ratifikaciji Istanbulske konvencije nisu protiv jer ne bi željeli podržati borbu protiv nasilja nad ženama, već zbog rodne ideologije koju ona sadrži. Nalazi li se u Istanbulskoj konvenciji rodna ideologija? Iako pojam 'roda' već postoji u nekim hrvatskim zakonima, on je u Istanbulskoj konvenciji po prvi puta definiran, i to kao društveni konstrukt odvojen od biološkog spola, što je glavni postulat rodne ideologije. Prema rodnoj teoriji, osoba koja je npr. po spolu muško može biti ženskog 'roda' i obrnuto.

Konkretno, u Konvenciji se, primjerice u čl. 4.3, rod i spol navode među temeljima nediskriminacije kao odvojeni i različiti pojmovi: “...bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi kao što su spol, rod,...”, te u točki 53. Pojašnjavajućeg izvješća koja pojašnjava čl. 4.3: „Određene skupine pojedinaca mogu doživjeti diskriminaciju i na temelju rodnog identiteta, što jednostavno rečeno znači da rod s kojim se poistovjećuju nije u skladu sa spolom koji im je dodijeljen pri rođenju.“

Rodna teorija je u suprotnosti sa znanošću i njena promocija zbunjujuće i pogubno utječe na uravnotežen i cjelovit razvoj djece i mladih. Kao roditelji i građani stoga se osobito protivimo ugrađivanju koncepta roda u obrazovni sustav i u medije, a što Istanbulska konvencija zahtijeva (u čl. 14). Da je promocija rodne ideologije važan dio Konvencije pokazuje čl. 78 prema kojemu nije moguće uložiti rezervu na sporne članke vezane uz rod odnosno ratificirati Konvenciju bez tih spornih članaka. Pravni, politički i financijski aspekt Nejasna pravna definiranost 'roda', kao i na što se misli pod 'predrasudama' i 'stereotipima' (u čl. 12), rezultiralo bi pravnom nesigurnošću i prostorom za različita tumačenja i manipulaciju.

Provedba Konvencije, budući da je ona kao međunarodni ugovor nadređena nacionalnom zakonodavstvu, ne bi bila u rukama države (Sabor bi o njoj samo mogao raspravljati). Država bi trebala preuzeti obvezu financiranja civilnih organizacija u mjeri kako to odredi međunarodna nadzorna skupina GREVIO, čije članice i same dolaze iz nevladinog sektora. S obzirom da se Konvencijom forsira koncept roda, za očekivati je da bi se provedba u Hrvatskoj prepustila lijevo-liberalnim udrugama iz Platforme 112, koje već ionako dobivaju nesrazmjerno velika sredstva i od države i od stranih vlada i fondova.

Taj financijski aspekt nije zanemariv – za provedbu Konvencije potrebno je godišnje izdvojiti više od milijardu kuna proračunskog novca! Ako Hrvatska ima taj novac, ona može i bez Istanbulske konvencije financirati skloništa za žene i sve ostalo što je potrebno za njihovu bolju zaštitu, a ostatak utrošiti radije za, primjerice, pronatalitetne mjere nego za financiranje rodno-feminističkih udruga. Ako smo suverena država trebali bi sami moći donositi i provoditi kvalitetne zakone o sprečavanju nasilja, a ne pod krinkom borbe protiv nasilja uvoziti sporne i opasne, a i vrlo skupe ideologije!

Pokretanje referendumske inicijative sudeći po rezultatima javne rasprave na Vladinoj stranici e-Savjetovanja u srpnju 2017. u kojoj je 80% sudionika bilo protiv Istanbulske konvencije, njena ratifikacija u Saboru bila bi suprotna volji većine hrvatskih građana. Zato smo kao građanska inicijativa odlučili pokrenuti referendumsku inicijativu kao najdemokratskiji način odlučivanja o ovoj temi koja značajno vrijednosno određuje budućnost hrvatskog naroda.

Sama Konvencija (u čl. 80) regulira mogućnost izlaska odnosno otkazivanja. Referendumom će se hrvatski građani moći izjasniti žele li da Hrvatski sabor donese odluku o otkazivanju Istanbulske konvencije. Jutros smo poslali otvoreno pismo predsjednici RH gđi Kolindi Grabar-Kitarović s prijedlogom da ona, po svojoj ustavnoj ovlasti predloži pokretanje referenduma, što bi omogućilo održavanje referenduma i prije saborskog glasovanja o ratifikaciji'', stoji u priopćenju Građanske inicijative.

Građanska inicijativa „Istina o Istanbulskoj“  www.istinaoistanbulskoj.info

098-9038739 (Kristina Pavlović, koordinatorica inicijative)

Čitajte nas na našem portalu: http://istinomprotivlazi.com

Komentirajte na našoj fb stranici: https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi

Opća deklaracija o ljudskim pravima: Član 19. 'Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvaća i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi obavijesti i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice'

 

(7 votes)

Donirajte

Amount: