person_outline
search
hrendeitpt
  • Posted
  • Read 11129 times

U ovom trezoru elita je pohranila preko 800.000 sjemenki različitih biljaka!

Elita ništa ne radi za čovječanstvo. Ovo je ostavila za sebe kad nas, beskorisne potrošaće resursa, potamane GMO hranom, a dokaz je Bill Gates koji je ovo financirao!

Na pola puta između Norveške i Sjevernog Pola (točnije 1300 km od Sjevernog Pola), na najsjevernijem mjestu zemaljske kugle do kojeg postoje redovne avionske linije, nalazi se arhipelag Svarbald sa svojim mnogobrojnim otocima. Jedan od njih je i Spitsbergen, otok na kojem se nalazi trezor u kome je uskladišteno preko 800 000 sjemenki različitih biljaka! 

5c5e9d80 0477 4aca 9735 deee9016286b

Namjenjen da zaštiti budućnost, takozvani ''trezor sudnjeg dana'', projekt je Global Crop Diversity Trust-a- svjetske fondacije za raznolikost usjeva, koja je službeno ustanovljena u veljači 2008-e godine. Bilo je potrebno godinu dana da se ovaj 125 metara dugi trezor izgradi u samoj planini. Trezor je okružen i izoliran permafrostom (zemljište koje se duže od dvije godine nalazi pod temperaturom od 0 i niže stupnjeva Celzijusa, kao i tvrdim kamenim formacijama).

Specijalni tim istraživača širom svijeta prikupljao je sjemenke, svih postojećih biljaka. Time bi se, prema njihovim riječima zaštitila bioraznolikost Zemlje, u slučaju da nas pogodi kataklizma globalnih razmjera, kao npr. nuklearni rat, udar asteroida ili neka ekstremna vremenska neprilika.

Oko 860 000 sjemenki različitih biljaka, sakupljenih iz više od 100 država, čuva se na temperaturi od -18 stepeni Celzijusa (u specijalnim crnim kutijama), a dodatna zaštita dolazi i od samog mjesta gde se nalazi trezor, jer je tlo uvijek zamrznuto i suvo. Na ovoj temperaturi sjemenje biljaka može opstati i do 10 000 godina. Ukoliko bi trezor ostao bez struje i rada pogonskih agregata, mogao bi bez problema dvije godine održavati temperaturu koja mu je potrebna za funkcioniranje.

Ipak, mnogi stručnjaci vjeruju da ideja o trezoru sjemenja u Svalbardu nema smisla. Oni koji rade s poljoprivrednicima, posebno u zemljama u razvoju u kojima je daleko veća biljna raznolikost, smatraju da se ona ne mogu samo tako ’’upakirati’’ i ’’ubaciti’’ u trezor, bez obzira na njegovu sigurnost. Usjevi se stalno mijenjaju, a globalno zagrijavanje donijeti će nove izazove koje je teško unaprijed predvidjeti.

banka semena

Banka sjemena biljaka i DNK postojećih vrsta spremljenih u trezoru

''Spremanje sjemena nije garancija očuvanja, jer se one moraju održavati u životu i istraživati, a
oni ne rade nikakva ispitivanja. Sve što rade jeste skladištenje tog sjemena. Na kraju dana to je samo jedno spremište”, rekao je Phil Pardey, poljoprivredni ekonomista sa Univerziteta u Minesoti.

I među građanima su podijeljena mišljenja oko ovog projekta. Dok jedni vjeruju da je ovaj trezor Nojeva arka 21. stoljeća i da je dobro da ovako nešto postoji, drugi misle da je u pitanju samo još jedan smišljeni potez svetskih moćnika da se, nakon višedesetljećeg uništavanja prirode i privrede velikog broja zemalja, basnoslovno obogate na ovom sjemenu, kao spasu za čovječanstvo.

Elita ne radi za dobrobit čovječanstva već za sebe

Ne, elita ništa ne radi za čovječanstvo. Ovo je napravila za sebe kad nas, beskorisne potrošaće resursa, potamane, a dokaz za to je Bill Gates koji je ovo financirao!

''Zaklada Gates za financiranje Globalnog projekta usklađivanja raznovrsnih kultura'' GLOBALNO 17. svibnja 2007

Sylvia Mathews Burwell, predsjednica Globalnog programa razvoja Zaklade Gates, izjavila je kako "Naš napor da pomognemo stotinama milijuna malih poljoprivrednika i njihovih obitelji da prevladaju siromaštvo i glad djelomično počiva na sigurnosti hrane. Međutim, sigurnost hrane ne može biti bez osiguranja osnovice naše proizvodnje hrane - genetske raznolikosti svakog usjeva, posebno onih najvažnijih siromašnima koji nažalost zanemaruju moderni uzgoj biljaka.

Banka semena biljaka i DNK postojećih vrsta u Norveškoj

Inicijativa ima za cilj osigurati više od 95 posto ugrožene raznolikosti usjeva koja se održava u generacijama zemalja u razvoju i pomoći u provedbi nove međunarodne Ugovor o biljnim genetskim resursima Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu. Neki od fondova financirat će istraživanja o jeftinim tehnikama očuvanja kulturama koje se teško kultiviraju i smanjiti troškove konzerviranja za 75 posto, čime se poboljšava sigurnost zbirki takvih usjeva''.

Objekt će sadržavati 4.000.000 uzoraka više od 2.000 vrsta od više od 150 usjeva, što iznosi 85 posto raznolikosti svih poljoprivrednih usjeva.

"Dajući pristup genetskim informacijama o kulturama, biljni uzgajivači diljem Afrike mogu prilagoditi svoje usjeve sorti koje će rasti u različitim klimatskim uvjetima. Ulaganje u ovu budućnost može pomoći u sprečavanju potencijalnih katastrofalnih šteta nekim poljoprivrednim sustavima zbog klimatskih promjena ", objasnio je Timothy E. Wirth, predsjednik Zaklade Ujedinjenih naroda.

Erik Solheim, norveški ministar za međunarodni razvoj, rekao je da je "gotovo nemoguće iskazati riječima kolika je važnost raznolikosti usjeva. To je bitan dio rješenja mnogih velikih svjetskih izazova, od očuvanja okoliša do klimatskih promjena i sigurnosti hrane''.

Sve je jasno! Elita se sprema za nastavak svoje elitne vrste, a mi i dalje gledamo na sve ovo kao na ružan san ili loše vrijeme koje će samo od sebe proći. Neće proći samo od sebe! A mnogi će reći da je ovo znastvena fantastika.

Izvor: https://www.facebook.com/GlobalMediaInfo/#

Do smrti se bori za istinu i Gospod će se boriti za te (Knjiga Sirahova 4,28)
Komentirajte nas na našoj Facebook stranici
https://www.facebook.com/negovorumrznjeistinomprotivlazi

(13 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: