person_outline
search
hrendeitpt
  • Posted
  • Read 7684 times

Podsjećamo/ Norveški Vrhovni sud donio povijesnu presudu kojoj je zaštitio pravo na priziv savjesti u medicinskoj profesiji!

'Sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti jedan je od temelja demokratskog društva. U svojoj vjerskoj dimenziji ona je jedan od najvitalnijih elemenata koji sačinjavaju identitet vjernika i njihovu koncepciju života, ali također je dragocjena za ateiste, agnostike, skeptike i neopredjeljene. Pluralizam, neodvojiv od demokratskog društva, koji se teškom mukom stjecao tijekom stoljeća, ovisi o njoj'

Dok hrvatsko društvo dovodi u pitanje imaju li zdravstveni djelatnici pravo na priziv savjesti ono se u zapadnim zemljama naziva onim što uistinu jest, temeljem demokratskog društva.

 

Prošle godine pisala sam vam o doktorici Jachimowicz, koja je 2015. dobila otkaz nakon što se pozvala na priziv savjesti i odbila ugraditi kontracepcijsku spiralu budući da ima i abortivni učinak.

''Naša suradnja s njom započela je nakon što smo saznali za situaciju u kojoj se našla. Napisali smo peticiju 'ZA obranu prava na priziv savjesti dr. Jachimowicy' i time pridonijeli njenoj pobjedi na sudu. Naime, drugostupanjski sud je odlučio kako se doktorica može vratiti na posao a jedan od ključnih dokaza bila je i naša peticija. Tom prigodom Katarzyna Jachimowicz je poručila svim potpisnicima peticije:

''Za mene je osobno bilo vrlo važno osjetiti podršku ljudi kako se ne bih osjećala sama u toj situaciji''.

Međutim, općina Sauherad u čijem je vlasništvu bolnica nije bila zadovoljna drugostupanjskom odlukom te su se žalili Vrhovnom sudu u Oslu. I... prije nešto više od mjesec dana, 11. listopada 2018. norveški Vrhovni sud donio je povijesnu presudu kojom je zaštitio pravo na priziv savjesti u medicinskoj profesiji:

“Sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti jedan je od temelja demokratskog društva. U svojoj vjerskoj dimenziji ona je jedan od najvitalnijih elemenata koji sačinjavaju identitet vjernika i njihovu koncepciju života, ali također je dragocjena za ateiste, agnostike, skeptike i neopredjeljene. Pluralizam, neodvojiv od demokratskog društva, koji se teškom mukom stjecao tijekom stoljeća, ovisi o njoj”, stoji u objašnjenju presude.

Ova konačna pobjeda dr. Jachimowicz izuzetno je važna jer mnoge grupacije u svijetu i Hrvatskoj koje tvrde da se zalažu za ‘slobode’ zapravo prizivaju intervenciju države i zalažu se za ukidanje ili sankcioniranje osoba koje se pozivaju na priziv savjesti čega smo u posljednje vrijeme svjedoci i u Hrvatskoj. Upravo, smo online peticijom na CitizenGO platformi, zahvaljujući vama IPL i osobama poput vas pridonijeli oslobođenju dr. Jachimowicz'', stoji u dopisu CitizenGO.org - zajednice aktivnih građana koji štite život, obitelj i temeljna ljudska prava diljem svijeta: https://citizengo.org/hr

NAPOMENA: Upadaju nam u računalo, mijenjaju slike na objavama, iskrivljuju riječi, blokiraju linkove, usporavaju na serveru.. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Čitajte nas na našem portalu: http://istinomprotivlazi.com

Komentirajte na našoj fb stranici: https://www.facebook.com/istinomprotivlazi1/

Opća deklaracija o ljudskim pravima: Član 19. 'Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvaća i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi obavijesti i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice'
Do smrti se bori za istinu i Gospod će se boriti za te (Knjiga Sirahova 4,28)

 

 

(3 votes)

Leave a comment

Donirajte

Amount: